Het Genootschap

Het Multatuli Genootschap werd in 1910 opgericht om het werk en de ideeën van Multatuli in de belangstelling te houden. Het Genootschap is nauw verbonden met Stichting Multatuli Huis. Het ontplooit diverse activiteiten, zoals tweemaal per jaar een bijeenkomst waar sprekers van naam hun mening geven over Multatuli en zijn werk, de context waarin Multatuli leefde en werkte of zijn betekenis voor onze tijd. Bovendien is het Genootschap betrokken bij het organiseren van lezingen, discussieavonden en publicaties en is het uitgever van het Jaarboek Multatuli.

Statuten van het Multatuli Genootschap

Statuten van de Stichting Multatuli Huis

Jaarvergadering Multatuli Genootschap 7 maart 2020

Jaarvergadering Multatuli Genootschap 18 september 2021

Steun ons!

Steun het Multatuli Huis met een periodieke of eenmalige gift! En/of meldt u hier aan als lid van het Multatuli Genootschap.

Multatuli Huis op Facebook

Multatuli Huis op Twitter

Multatuli Huis op YouTube

Multatuli 200 jaar op Youtube

Multatuli.online

lezingenmiddagen


Minimaal twee keer per jaar organiseert het Multatuli Genootschap een symposium met lezingen  - soms omlijst met muziek of andersoortige bijdragen - over Multatuli en zijn tijd. Op de eerste bijeenkomst  op zaterdagmiddag het eerste weekend van maart wordt ook de Algemene Ledenvergadering gehouden. De tweede bijeenkomst is altijd de eerste zaterdag van november. Houdt u voor de inhoud van het programma de nieuwspagina in de gaten. Of word lid, dan krijgt u een uitnodiging toegestuurd.

Introducees van harte welkom!

Max Havelaar Toesprakentoernooi


Elk najaar vindt het Max Havelaar Toesprakentoernooi voor scholieren plaats, georganiseerd door de Universiteit Leiden met als partner het Multatuli Genootschap. Houd de website van de universiteit Leiden in de gaten voor de aanmeldingsdeadline.

Max Havelaar hield  voor 'de hoofden van Lebak' één van de beroemdste toespraken uit de Nederlandse geschiedenis. Wat zou Multatuli de sprekers in opleiding hebben geadviseerd om te doen? Dat leer je in diverse colleges en workshops door docenten van de Universiteit Leiden.

Lees meer...

Wat zouden we moeten doen in de eerste en laatste minuten van een toespraak? Hoe zorgen we ervoor dat onze boodschap mee naar huis wordt genomen? Welke rol kan humor spelen? Hoe verhoudt de stijl van Wilders zich tot die van andere kamerleden? Wat is het belang van framing, bijvoorbeeld in de Nederlandse en Amerikaanse verkiezingsstrijd?

Na drie colleges – gegeven door universitaire docenten en andere speech- en communicatieprofessionals – brengen de leerlingen de vergaarde kennis in de praktijk door in tweetallen ter plaatse een speech te schrijven en op te voeren. Bovendien krijgen de meest welbespraakte leerlingen de kans om hun toespraak voor een volle collegezaal voor te dragen. Leerlingen met talent voor toespraken of een grote interesse in het gesproken woord maken deze dag op een leuke en afwisselende manier kennis met de universitaire benadering van het speechen. Maar ook voor hun begeleiders zal het verre van een verloren dag zijn: de verschillende colleges en de aanwezigheid van collega's en vakgenoten kunnen een inspiratie vormen voor de lessen spreekvaardigheid.

De dag wordt mogelijk gemaakt door de Max Havelaaracademie en het Multatuli Genootschap & Multatuli Huis in samenwerring met de universiteit Leiden.

Meer informatie: http://www.maxhavelaartoernooi.leidenuniv.nl

Toon minder...