Museum

In het Multatuli Huis, het geboortehuis van de schrijver, vindt u zijn belangrijkste meubels, gebruiksvoorwerpen en zijn boeken. Het is alsof de schrijver elk moment kan binnenlopen om de pen weer op te nemen. Regelmatig wordt er een nieuwe tentoonstelling ingericht.

Kenniscentrum

In de studieruimte van het Multatuli Huis valt een rijke documentatie van en over Multatuli te raadplegen. Hieronder vindt u een overzicht van de aanwezige archiefstukken. Ook kunt u online een selectie uit de Multatuli Encyclopedie bekijken en de inhoudsopgave van het tijdschrift Over Multatuli/ Jaarboek Multatuli, zie rechtsonder. Meer informatie: mail de conservator, Klaartje Groot (info@multatuli-museum.nl).

Zie ons profiel en jaarverslag op http://anbi.federatiecultuur.nl

Multatuli als borstbeeld

Idee 247: Toen ik laatst droomde dat ik van steen was, en als borstbeeld in 'n museum van grote mannen logeerde, kwam myn moeder: 'Arme jongen,' zei ze, 'wat heb je toch gedaan! Heb ik je dáártoe opgebracht!'   Och, 't was zo koud in dat Pantheon!  (Ideën, eerste bundel, Volledig Werk, boek II, p. 459)

Klassikaal museumbezoek

Wilt u dat uw leerlingen meer te weten komen over het koloniale bestel in Nederlands-Indië? Over Multatuli's meesterlijk bespelen van de publieke opinie als romancier tegen wil en dank? Of als marketeer avant la lettre? Of over de manier waarop Douwes Dekker zelf zijn morele ideeën in praktijk bracht? Of het nu voor geschiedenis is, voor Nederlands of filosofie: in het Multatuli Huis krijgen klassen een rondleiding op maat.

Voor klassenbezoek hanteren we flexibele openingstijden. Maak een afspraak met conservator Klaartje Groot via info[a]multatuli-museum.nl.