Symposium 5 maart 2016 Multatuli als celebrity

Op het eerstvolgende symposium van het Multatuli Genootschap komt Rick Honings spreken over Multatuli als celebrity. Ook zal Peter Altena in 'De Slag om de Havelaar' reageren op het recente debat over de Max Havelaar in de NRC en De Wereld Draait Door. Word lid van het Genootschap en ontvang een uitnodiging alsmede het Jaarboek 2015!

Multatuli's Ideën in het theater

Vergeet 'Max Havelaar'. Vergeet 'Minnebrieven'. Hier komen de Ideeën van Multatuli! – een bijna veronachtzaamd, nauwelijks te karakteriseren, maar sprankelend monument van idee en taal. 't Barre Land en Maatschappij Discordia geven een toneelvoorsteling over de Ideeën van Multatuli.

Speellijst:

17 tot en met 26 maart 2016      Frascati Theater, Amsterdam
première - 19 maart

20 april                                     Rotterdamse Schouwburg, Rotterdam

6 en 7 mei                                De Toneelschuur, Haarlem

hart voor Multatuli: aanwinsten

Deze crowdfundingsactie van Reinder Storm had als doel unieke documenten te verwerven voor het Multatuli Huis.

En het is gelukt! Door de genereuze opstelling van Hein van Stekelenburg van antiquariaat De Friedesche Molen in de Amsterdamse Rosmarijnsteeg, door tal van gulle gevers en door een bijdrage van het Multatuli Genootschap: Ik dank u allen zeer! Het gaat om:

Lees meer...

- Alfred A. Haighton, Leering uit 'Lebak'. Over E. du Perron's 'De bewijzen uit het pak van Sjaalman'. Overdruk uit: De nieuwe gids (dec. 1940). Diverse aantekeningen.

- Alfred A. Haighton, Multatuli en Cie. Overdruk uit: De nieuwe gids (maart 1940). Diverse aantekeningen.

- Menno ter Braak, Douwes Dekker en Multatuli (Den Haag: Leopold, 1937). Met opdracht van MtB aan C. de Hart. Ingeplakt een afschrift v/e brief van C. de Hart aan Ter Braak, aug. 1937.

- E. du Perron, Commentaren. Overdruk uit: Groot Nederland (maart 1940). Aantekeningen aan het eind in hs. E. du Perron.

- E. du Perron, Duymaer van Twist geeft Multatuli gelijk. Overdruk uit: Groot Nederland (1940). Met "v.d.s." van E. du Perron en enkele aantekeningen door C. de Hart.

- E. du Perron, 'Een Frans geleerde over Hollands koloniale politiek'. In: De nieuwe kern datum / nr. onbekend. Slot ontbreekt.

- E. du Perron, Multatuli en de luizen (Amsterdam: Contact, 1940). Met uitvoerige aantekeningen van C. de Hart.

- E. du Perron, Multatuli's Saïdjah-lied in het maleis. Overgedrukt uit het Tijdschrift voor Ind. Taal-, Land- en Volkenkunde Deel LXXX – Jaarg. 1940 – Afl. 1. Met opdracht van E.du Perron aan C. de Hart.

 - Julius Pée, Nonnie. Overdruk uit Onderzoek, Nr. 1, jrg. 2.

Toon minder...

Nationale Museumweek 16 t/m 24 april 2016

Het Multatuli Huis nodigt u van harte uit langs te komen in de Nationale Museumweek. Kom ons pronkstuk bewonderen! Ook organiseren we op zaterdag 23 april om 15-16.30 uur een stadswandeling langs plaatsen die een rol spelen in leven en werk van Multatuli alias Eduard Douwes Dekker alias Woutertje Pieterse. Start en eind bij het Multatuli Huis. Meld u zich aan voor de wandeling via info@multatuli-museum.nl. Start met minimaal vijf aanmeldingen.

Wandeling met museumweekkorting 10 euro p.p., inclusief entree museum

Losse entree museum: 5 euro p.p.

Ons pronkstuk is een zeldzaam ...

Lees meer...

affiche voor de film Max Havelaar (1976) met in de hoofdrol Peter Faber. De film was in Indonesië verboden omdat de lokale elite er slecht vanaf komt. De inlandse hoofden in de voormalige kolonie Nederlands-Indië collaboreerden immers met de Nederlanders en buitten hun eigen inwoners uit. De Nederlanders lieten dat oogluikend toe.

Na achttien jaar lang in dienst te zijn geweest van de Nederlandse overheid, wilde Multatuli daar niet meer aan meewerken en nam ontslag. Hij werd klokkenluider en kaartte de misstanden in Nederlands-Indië aan met zijn roman Max Havelaar, of de koffieveilingen der Nederlandse Handelmaaatschappij (1860).

Toon minder...

‪# ‎PANAMA‬ PAPERS... 

2016

'Dat Nederland z'n kunstenaars en schryvers niet behoorlyk betalen kan, laat ik nu daar, schoon er toch dagelyks blykt dat er geld genoeg in 't land is om de onbeschaamdste zwendelary aan te moedigen.' (Multatuli, Bij Idee 655)

De Bupati van Lebak in Multatuli Huis


Op een grijze, regenachtige dag in april 2016 kwam een gezelschap in nette, fleurige batik kledij naar het Multatuli Huis. Het bezoek van de Bupati (soort regent) van Lebak met haar delegatie aan het geboortehuis van de man die zich zo kranig opwierp voor de inwoners van Lebak was op zichzelf al historisch te noemen. Daarbij kwam zij met een bijzonder doel.

Multatuli moest eens weten... De bupati Ibu Iti Octavia Jayabaya heeft het plan gepresenteerd voor een Multatuli Museum in Lebak, de regio waar Eduard Douwes Dekker ooit in opstand kwam tegen het koloniale beleid van Nederland in Nederlands-Indië.
 Op het programma stond ook de ceremoniële

Lees meer...

 overdracht van enkele bijzondere collectiestukken door de voorzitter van het Multatuli Genootschap Winnie Sorgdrager: twee originele plavuizen uit het nu afgebroken huis van Douwes Dekker, een witte en een zwarte, die het museum graag met de Indonesische tegenhanger wil delen. De bupati nam de witte in ontvangst. Daarbij kwam de eerste vertaling van de Max Havelaar in het frans uit 1876 met geïllustreerd voorplat en een originele lithografie van Multatuli.

"kita mendapat pekerjaan mulia"/ Wij hebben iets schoons te doen!, sprak Havelaar tot de hoofden van Lebak. En zo spraken wij hem die avond na.

      

Toon minder...

8 mei 2016 Voorleesmiddag

Op moederdag houdt het Theo Thijssen Museum een voorleesmiddag over moeders in de literatuur. Multatuli wordt vertegenwoordigd door Floris Meijsing, die zal voorlezen uit Woutertje Pieterse over het theekransje van de moeder van Wouter met haar vriendinnen. Het volledige programma luidt als volgt                                                         [Tekening rechts van Jan Kruis]

Lees meer...

Programma

Tijd: 14.00-16.00 uur
Locatie: Theo Thijssen Museum, Eerste Leliedwarsstraat 16, Amsterdam

  • Theo Thijssen, Kees de jongen. Voorlezer: Jan Meng, Thijssen-fan
  • Theo Thijssen, Het grijze kind. Voorlezer: Job Cohen, Thijssen-fan en oud-burgemeester Amsterdam
  • Multatuli, Woutertje Pieterse. Voorlezer: Floris Meijsing, medewerker Multatuli Huis
  • Willem Elsschot, Een ontgoocheling en gedicht Mijn moederke. Voorlezer: Wieneke 't Hoen, bezorger Verzameld Werk van Elsschot.
  • Anne Frank, Het Achterhuis. Voorlezer: David Barnouw, oud-med. NIOD; annefrankoloog.
  • Gerard Reve, De avonden en gedicht Droom. Voorlezer: Nop Maas, biograaf Gerard Reve.
  • Gerard van Westerloo, Roosje. Voorlezer: Tineke van Westerloo, zus van Gerard, dochter van Roosje. 

Entree: € 3,00 p.p.; voor donateurs gratis.

Toon minder...

Tot en met september Tentoonstelling Jan Kruis en Woutertje Pieterse in Hattem

Het Anton Pieck Museum in Hattem heeft vanaf 9 mei tot en met september 2016 een tentoonstelling over Jan Kruis' vertolking van Multatuli's Woutertje Pieterse. Er zijn circa 70 originele tekeningen, strips en schilderijen te zien en enkele bijzondere edities van Woutertje Pieterse uit het Multatuli Huis. Jos van Waterschoot, oud-conservator van het Multatuli Huis, zal op zondag 22 mei 2016 om 16.00 uur de tentoonstelling openen.
Multatuli's Woutertje Pieterse is

Lees meer...

nu ook een beetje een Jan Kruis' Woutertje Pieterse geworden. De geestelijk vader van Jan, Jans en de kinderen heeft het bekende 19de -eeuwse verhaal van Eduard Douwes Dekker alias Multatuli geïllustreerd. De geschiedenis schetst de ontwikkeling van de kleine Wouter die met zijn gevoelige en dichterlijke geest voortdurend in botsing komt met de kleinburgerlijke omgeving.

Jan Kruis (8 juni 1933) maakte kennis met Woutertje Pieterse in New York, daar las hij voor het eerst het beroemde boek van Multatuli in een pocketeditie die hij voor vertrek vanaf Schiphol op de luchthaven in een kiosk had gekocht. Het zou grote gevolgen hebben en Jan een paar jaar flink bezighouden. Weer thuis uit Amerika maakte hij wat opzetjes, schetsjes en tekeningen. Daar bleef het vooralsnog bij.

Totdat eind jaren negentig de conservator van het Multatuli Museum en stripkenner Jos van Waterschoot een fotokopie van een van de Woutertekeningen tegenkwam in het archief van het Multatuli Museum. Hij besloot daarop contact te zoeken met Jan Kruis. Het klikte en de twee besloten samen te gaan werken. Jan begon met het selecteren van de teksten en Jos stond hem daarbij terzijde. Elke scene die dat waard leek, werd uitgewerkt.

Zo ontstond een bonte mengeling van schilderijen, tekeningen en stripstroken. Jan greep hier en daar terug op technieken die hij al lang niet meer had toegepast maar hij bleek het allemaal nog in de vingers te hebben.

Deze tentoonstelling getuigt van bijna vijf jaar werken aan een geïllustreerd boek dat zijn weerga in Nederland niet kent. Looptijd: mei 2016 - oktober 2016

Toon minder...

Verworven: Max Havelaar uit 1881

Zomaar op een achternamiddag cadeau gekregen: de 5e druk uit 1881 met de koffieplant en letters in zilver- en goudopdruk. Hiervan bestaan exemplaren in verschillende kleuren. Dit betreft de ecruvariant, die het Multatuli Huis nog niet had. Het is de laatste door Multatuli goedgekeurde editie waarin hij de aanpassingen kon herstellen die Jacob van Lennep had aangebracht voor de eerste druk. (2016)

Summertime Walk 3e editie - 2016
Nota Bene: ook in sep-okt-nov te doen als bedrijfsuitje

Wegens het succes van voorgaande jaren organiseren drie kleine musea in en rond de Jordaan ook deze zomer de Summertime Walk. Het Pianola Museum, Multatuli Huis en het Theo Thijssen Museum zetten gedurende de maanden juli en augustus hun deuren wagenwijd open. Wij zullen dit ook nog in de komende maanden doen voor groepen op afspraak. De passe-partout is bij alle deelnemende instellingen verkrijgbaar. U krijgt een aanbevolen route mee (zie flyer hiernaast).
Mail of bel naar het Multatuli Huis voor extra informatie.

Lees meer...

1 juli Summertime Openingsconcert "Brahms and the fairy tales"

Altvioliste Ana Valero en pianist Sergej Smirnov openen de Summertime Walk met een romantisch programma. Zij brengen werken van Schuman, Bizet, Bruch en Brahms.

Toegang concert: 12,50, studenten 10 euro
Tijd: 17 uur
Locatie: Pianola Museum, Westerstraat 106

Toon minder...

6 juli Onthulling 2016 standbeeld Jacob van Lennep

Schrijver Jacob van Lennep heeft dit standbeeld niet verdiend, volgens sommige Multatulianen. Hij heeft immers de Max Havelaar verminkt: namen en passages geschrapt en een hoofdstukindeling aangebracht. Anderen oordelen milder want hij heeft er toch maar voor gezorgd dat de Havelaar het licht zag bij een gerespecteerde uitgever, J. de Ruyter. En voor nog veel meer. Kom dus toch maar naar de onthulling! Die vindt plaats op woensdag 6 juli om 12 uur achter de Haarlemmerpoort te Amsterdam

                                                                   Het programma:

Lees meer...

12.05 uur        welkomstwoord door Roelof Kruize, algemeen directeur Waternet

12.10 uur        wethouder Udo Kock

12.20 uur        Marita Mathijsen

12.30 uur        jhr. mr. Louis H. van Lennep, voorzitter Van Lennep Stichting

12.40 uur        overdracht kunstwerk Van Lennep door Wethouder Kock aan stadsdeel Centrum

12.45 uur        opening aanlegsteiger door Boudewijn Oranje, ‎voorzitter bestuurscommissie stadsdeel Centrum, gemeente Amsterdam

Lees meer.

Toon minder...

9 juli Multatuli Huis in de Kolenkitbuurt - 2016


Het Multatuli Huis doet voor de 3e keer mee aan Museumstraat Amsterdam. Voor één dag zijn bewoners van de Kolenkitbuurt elk directeur van een van de tien deelnemende musea. In hun eigen huis presenteren zij een deel van de collectie aan buurtgenoten, voorbijgangers en andere belangstellenden. Schrijver Ercia Pierik koos het Multatuli Huis en zal in haar woonkamer het Ideënkunstwerk vertonen van Leintje Hoogenkamp. Bezoekers kunnen zich hierdoor laten inspireren om ter plekke een brief of een tweet te schrijven aan Multatuli. Meer over de Museumstraat in Parool.

Laatse weekend Max Havelaar door Kersouwe

Theatergroep Kersouwe brengt de Max Havelaar op de planken in hun natuurtheater te Heeswijk-Dinther, nabij Den Bosch. 

De première is op 28 augustus 2016 om 14.30 uur.

De productie is nog te zien op:

– Vrijdag 16 sept. 20.30 uur
- Zondag 18 sept., 14.30 uur

Adres: Kameren 3
Heeswijk-Dinther (nabij Den Bosch)

Museumstraat Amsterdam 2016

Zaterdag 9 juli waren tien bewoners in één Amsterdamse straat voor één dag allemaal museumdirecteuren van echte museumcollecties. Dit jaar was het de Akbarstraat in de Kolenkitbuurt. Bewoonster en schrijfster Erica Pierik trad op als directeur van het Multatuli Huis. De muren van de woonkamer van Erica en haar man Kees Jansen waren gesierd met portretten van Multatuli. Een klassiek bureautje vormde de finishing touch. Maar liefst 140 bezoekers overschreden de drempel. Pierik wijdde hen in in de Ideën van Multatuli en liet hen vervolgens twitteren in zijn geest: "Blijf altijd zelf nadenken!" of"Bewustwording is de eerste stap naar verbetering" en "denken + doen = heel mooi". Een van de collectiestukken was

Lees meer...


het kunstwerk van Leintje Hoogenkamp gebaseerd op de Ideënbundels van Multatuli. Het bestaat uit doosjes in roodtinten in een witte lijst (zie foto's) met elk een Idee van Multatuli erin en een minikunstwerkje. 
Ook de heel jonge bezoekers wist Pierik te interesseren voor onze grootste schrijver. Zij zetten hun idealen of dromen op papier, die hier en daar niet onderdeden voor de idealen en de geestesgesteldheid van Multatuli: "ik wil daar meer mensen gezond blijven" (meisje van 8) of twee pubers:  "We zijn een beetje brak, maar we wensen de wereld alle succes en geluk toe". Het Multatuli Huis dankt alle organisatoren (net afgestudeerde studenten van de Reinwardt-Academie), buurtgenoten en vrijwilligers die deze dag mogelijk heeft gemaakt.

Toon minder...

2 okt Lezing over Jan Kruis, Anton Pieck en Dick Matena


Op zondagmiddag 2 oktober 2016 zal de oud-conservator van het Multatuli Huis en stripkenner, Jos van Waterschoot, in het Anton Pieck Museum een lezing houden waarin hij de tekenaars Jan Kruis, Anton Pieck en Dick Matena met elkaar vergelijkt. Hij zet Jan Kruis' vertolking van Woutertje Pieterse centraal. Aanleiding tot de lezing is de tentoonstelling over Jan Kruis' Woutertje Pieterse aldaar, die wegens succes verlengd is tot en met 31 oktober.

Tijd: 16.00 uur
Locatie: Anton Pieck Museum
Toegang: 5,00 euro p.p. (inclusief museumtoegang)
(donateurs van het Anton Pieck Museum gratis)
Meer info: info@antonpeickmuseum.nl, 038-4442192

Max Havelaar door toneelgezelschap Kersouwe

Gezien in september 2016 : Max Havelaar door Natuurtheater Kersouwe te Heeswijk-Dinther

Eerste scène. Max Havelaar zoekt contact met de Gouverneur Generaal maar krijgt nul op het rekest. De GG gooit alle rapporten van Havelaar in het rond. Tientallen mensen - het gezelschap bevat circa 40 acteurs -  rapen ze op en beginnen verwoed te lezen. In deze theaterbewerking is de ultieme wens van Multatuli aan het eind van het boek om zijn aanklacht bij zoveel mogelijk mensen bekend te maken dus uitgekomen en naar voren gehaald. Elke locatie uit het boek heeft een plek gekregen op het enorme podium van openluchttheater Kersouwe.  In het midden staat het huis van Max Havelaar. Links de huiskamer van 

Lees meer...

de heer Droogstoppel. Terwijl hij zijn kinderen en knecht Stern kapittelt over normen en waarden, zwelt uiterst rechts op het toneel een koor aan van Javanen, die voorzichtig uit het omringende struikgewas tevoorschijn komen. Hun hoofden hangen deemoedig op de borst. Hun klaaglied klinkt bescheiden maar indringend. Ze keren gedurende het stuk telkens terug als de rei in een tragedie. Met de afwisseling tussen de verschillende in elkaar overlopende scènes verspreid over het podium is de dynamiek van het originele verhaal behouden. Mooi gevonden.
Wat Multatuli vooral zou hebben gedaan, is de manier waarop de boodschap wordt ingepeperd bij het publiek: dominee Wawelaar houdt zijn preek "De schepen van Nederland bevaren de grote wateren, brengen beschaving, goddienst, Christendom, aan de verdoolde Javenen! Neen, ons gelukkig Nederland begeert niet voor zich alleen de zaligeid: wy willen die ook mededelen aan de ongelukkige schepselen op verre stranden, die daar gebonden liggen in de kluisters van ongeloof, bygeloof en zedeloosheid!" Terwijl je je als toeschouwer helemaal inleeft en je je ergert over die hypocriete taal, staan plotseling allerlei toeschouwers om je heen op en heffen een psalm aan op Wawelaars wenken. Jij/ het publiek zelf blijkt Wawelaars kerkgemeente te vormen. Een meesterlijke manier om de 21e-eeuwse toeschouwer zich te laten afvragen wat hij had gedaan: net als zijn volgelingen meegaan in Wawelaars betoog? Ik durfde aan het eind van het stuk niet meer mee te doen aan de staande ovatie.

Intussen begon het steeds meer te druppelen. Na een aandoenlijke scène met Saïdjah en Adinda onder de ketapangboom barst de bui los. Het publiek begint steeds harder te roezemoezen. Helaas moet de voorstelling gestaakt worden. Dat ene rode plekje op de buienradar bleek precies boven dit natuurtheater te Heeswijk-Dinther te zitten, een heuse moesson. Een straf voor Droogstopels volgelingen?

Toon minder...

Veel klassen in het Multatuli Huis

2016 - Afgelopen juni en juli bezochten veel scholieren het Multatuli Huis met hun klas, van scholen uit Haarlem tot en met Dordrecht. Docent of scholier, ben je er nog niet geweest? Kom gauw eens langs met je klas. Een bezoek is gemakkelijk in te plannen op korte termijn, elke dag en tijd. Informeer via info@multatuli-museum.nl. Combineeer het eventueel met het Tropenmuseum of Amsterdam Museum.

Wéér een vertaling Max Havelaar

2016 - 'Deo so medianeri in su cum, èrzu de su cafè, e isto in Lauriergracht nr. 37. Non so avestu a iscrìere romanzos....' , inderdaad: dit is geen latijn of Italiaans. Het Sardijns, de taal van Sardinië, is ditmaal de gelukkige doeltaal. Met een reeks werelklassiekers heeft de lokale uitgever Condaghes zich ten doel gesteld het Sardijns op de kaart te zetten en vooral te houden. De vertaler komt een en ander toelichten op de bijeenkomst van het Multatuli Genootschap op 5 november. Heeft u belangstelling? Informeer bij het multatuli Huis (info@multatuli-museum.nl).

Op het omslag staat het schilderij dat de gevangennemning van de Javaanse prins Diponegoro verbeeldt, die in 1825 in opstand kwam tegen het Nederlandse gezag. Ook Sardinië heeft een periode van verzet gekend,  - zij het door de meesten vreedzaam - in de jaren 1970-'80 tegen Italië. Hedentendage zijn er nog verscheidene politieke bewegingen actief die ijveren voor de onafhankelijkheid van Sardinië.

Lees meer...

Diponegoro

Diponegoro deed zich voor als de messias, zat dag en nacht in zijn zelf gebwoude tempel hardop uit de koran te citeren en benoemde de opstand als een heilige oorlog (prang sabil). Bijna alle prinsen en een groot deel van de Javaanse bevolking steunden hem. Zijn leger groeide aan tot 20.000 man. Generaal de Kock had in 1827 30.000 man nodig om nagenoeg alle legioenen te verslaan. Diponegroro hield zich tot in 1829 schuil in de bergen en werd opgejaaagd van de ene naar de andere schuilplaats. In 1830 werd hij gevangen genomen en verbannen naar Menado. Later werd hij overgeplaatst naar Fort Rotterdam in Makassar, waar hij in 1855 overleed. In 1973 is hij tot Held van Indonesië benoemd.

Toon minder...

Multatuli op toneel again in oktober


2016 - In oktober verschijnt Multatuli wederom op het toneel. Deze keer in de bewerking van het boek van Wim Coster over de weduwe Pruimers: 'De barones en de dominee', door theatergezelschap Stichting Suus. Het gaat over de verboden liefde tussen de barones Pruimers en de dominee Van Rijn. Multatuli schoot mevrouw publiekelijk te hulp in haar strijd tegen het burgerlijk fatsoen dat hun buitenechtelijke kind afkeurde. De toneeltekst is van de hand van Wim Coster en Frans Leenderts, met liedteksten van Janpieter Boudens op muziek van Martien Hovestad.

Data: Elke dag van 19 tot en met 29 oktober om 20.00 uur
Locatie:Loods op het voormalige Philipsterrein, Ceintuurbaan 15 in Zwolle.
Reserveren: plaatsen (€15,00) zijn vanaf nu te reserveren. Stuur een mailtje naar:
stichtingsuus@ziggo.nl, met daarin de gewenste datum en het aantal kaarten. Je krijgt dan snel een bevestiging, de routebeschrijving en het bankrekeningnummer. De bevestigingsbrief met daarin alle details is tevens het toegangsbewijs.

Op de website van Stichting Suus kunt u meer lezen.

WINTERSCHOOL VOOR VOLWASSENEN: idealisme in de veranderende wereld - 'Van de maan af gezien, zijn we allen even groot'

We willen allemaal een mooiere wereld, maar waar beginnen we? En wat doen we als ons persoonlijke beeld van een mooiere wereld anders is dan die van de mensen om ons heen? Multatuli stelde zich eind 19e eeuw dezelfde vragen. Uiteindelijk was zijn oplossing om niet langer er over na te denken, maar echt actie te ondernemen. Een rechtvaardige wereld droom je niet, maar maak je zelf.
Deze avond brengt ons dichter bij inzicht in de worsteling tussen droom en daad. We gaan dieper in op de vraag: "wat kan ik (en wil ik) doen voor een mooiere wereld?" In 2,5 uur begeleidt Kees Jansen, stadsfilosoof en docent, je in deze reis op weg naar wat je zelf kunt doen met je idealen in deze veranderende wereld.

Praktisch:
- 5 januari 2016, van 19:30 tot 22:00 uur
- locatie: Multatuli Huis
- kosten 7,50 inclusief koffie en thee
- begeleiding door Kees Jansen, stadsfilosoof en docent
- maximaal 6 personen
- aanmelden via Facebook of per email naar info@multatuli-huis.nl

Onderzoek naar verwoeste dorpen

2016 - De Nederlandse regering besloot onlangs tot een grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar de dekolonisatie van Nederlands-Indië tussen 1945 en 1949. Ookal heeft Multatuli hier nooit van kunnen weten, het geschiedt in de geest van Multatuli, afgaande op Idee 305:

'Ik verzoek het nageslacht de gelden die 't zal willen byeenbrengen voor myn standbeeld, te gebruiken tot 'n beloning voor 't beste: "historisch kritisch onderzoek naar de wyze waarop de Goddienende Nederlandse natie zich heeft vrygepleit van de beschuldiging die Multatuli tegen haar inbracht, toen hy 't woordje "die' plaatste tussen Nederlandse heldendeugd en verwoeste dorpen".

bestel een multatuli-Notitieboek

Op zoek naar een mooi cadeautje? Bestel dit prachtige en praktische Multatuli-notitieboek (A5, 11 euro excl. verzendkosten)

Rara van welke editie van de Max Havelaar is dit de kaft?

Museumnacht geslaagd

2016

Het Multatuli Huis werd tijdens de museumnacht drukbezocht. Veel jongeren lieten zich op de foto zetten met Multatuli, die die avond talloze malen van zijn sterfbed, de beroemde rode chaise longue, is opgestaan. Alhoewel Multatuli het publiek doorgaans eigenlijk verachtte, kon hij het toch niet laten met de 21-eeuwse bezoekers het gesprek aan te gaan en enkele van zijn beroemde Ideën te herhalen zoals... 'Van de maan af gezien, zijn we allen even groot' en 'Niemand weet het. En zij die beweren het te weten, zijn het onderling niet eens'. Vier studenten van Neerlandsitiek (UvA) gaven rondleidingen. Gamelan-orkest Wiludyeng zorgde voor een stemmige sfeer.

  

Multatulibijeenkomst 5 november 2016

Informatief en ontroerend

Historica Maartje Janse (Rijksuniversiteit Leiden) gaf voor het Multatlui Genootschap een boeiende lezing over Willem Bosch (1798-1874), de oprichter van de Maatschappij tot nu van den Javaan. Bekijk hier haar een mooie introductie.

Na de pauze twee ontroerende voordrachten: de schrijver van Max Havelaar met zombies vroeg schrijver Aloysius Keller om zijn mening over deze nieuwe bewerking. Voorts sprak de vertaler van de recente Sardijnse Max Havelaar over de onderdrukking van volkeren en dat van het Sardijnse  - zijn - volk in het bijzonder.

KINDERWORKSHOP 'Van de maan af gezien, zijn we allen even groot'

De Nederlandse schrijver Multatuli vond dat alle mensen gelijkwaardig waren. Van de maan af gezien zijn we allemaal even groot, dus waarom zou je dan onderscheid maken? Toch is dat wat we voortdurend doen, ook op school. Wat zou er gebeuren als we daar mee zouden stoppen? Krijgen we dan een mooiere wereld? Hoe ziet zo'n mooiere wereld er uit voor jullie? 

Op donderdag 29 december van 14:00 tot 15:00 gaan we samen dromen over een mooiere wereld. Met knippen, plakken, tekenen en woorden geven we onze dromen een verhaal. Je kunstwerk mag je mee naar huis nemen, zodat je thuis je droom ook weer kunt delen!

Praktisch

- waar: Multatuli Huis
- wanneer: 29 deember 2016, van 14:00 tot 15:00
- prijs: 2,50 inclusief materiaal
- maximaal 6 kinderen van 10-12 jaar
- aanmelden via Facebook of per email naar info@multatuli-huis.nl

BLOG op nachtbrakers

2016 - Leuk blog van Tessel Dekker naar aanleiding van de Museumnacht, voor Nachtbrakers