Museum

In het Multatuli Huis, het geboortehuis van de schrijver, vindt u zijn belangrijkste meubels, gebruiksvoorwerpen en zijn boeken. Het is alsof de schrijver elk moment kan binnenlopen om de pen weer op te nemen. Regelmatig wordt er een nieuwe tentoonstelling ingericht.

Kenniscentrum

In de studieruimte van het Multatuli Huis valt een rijke documentatie van en over Multatuli te raadplegen. Hieronder vindt u een overzicht van de aanwezige archiefstukken. Ook kunt u online een selectie uit de Multatuli Encyclopedie bekijken en de inhoudsopgave van het tijdschrift Over Multatuli/ Jaarboek Multatuli, zie rechtsonder. Meer informatie: mail de conservator, Klaartje Groot (info@multatuli-museum.nl).

Zie ons profiel en jaarverslag op http://anbi.federatiecultuur.nl

Multatuli als borstbeeld

Idee 247: Toen ik laatst droomde dat ik van steen was, en als borstbeeld in 'n museum van grote mannen logeerde, kwam myn moeder: 'Arme jongen,' zei ze, 'wat heb je toch gedaan! Heb ik je dáártoe opgebracht!'   Och, 't was zo koud in dat Pantheon!  (Ideën, eerste bundel, Volledig Werk, boek II, p. 459)

Documentatie

Inhoud van archief en bibliotheek van het Multatuli Huis:

- Multatuli's werken in alle verschenen edities, in het Nederlands en in vertaling
- een uitgebreide collectie brochures en studies over Multatuli. En de integrale Multatuli-encyclopedie in boekvorm, die hier deels digitaal kunt raadplegen
- het tijdschrift Jaarboek Multatuli (voorheen Over Multatuli) (1978-heden) (inhoudsopgave hier digitaal te raadplegen)
- genootschapsarchief met correspondentie, aankondigingen e.d.
- knipselarchief: krantenartikelen, advertenties (deels op microfiche)
- briefcollectie (waarvan tot 1887 in kopie en op microfiche)
- Multatuli's eigen bibliotheek

Tarieven

De entreeprijs is 5 euro (voor genootschapsleden gratis). Zelf onderzoek doen, zoals het raadplegen van inventarissen en catalogi, het bekijken van archiefstukken, boeken en prenten is gratis. Wanneer je onderzoek door medewerkers van het Multatuli Huis wilt laten verrichten of als je kopieën of foto's van archiefstukken wilt maken, dan worden daarvoor kosten in rekening gebracht. Let op! Er kan vooralsnog alleen contant worden betaald.

Fotokopieën
A-4 € 0,30

Onderzoek door een medewerker
Per kwartier € 25,55

Beeldmateriaal
Digitaal bestand met resolutie 300 dpi: € 5,00

Bij een spoedbestelling geldt in alle gevallen een verdubbeling van de tarieven.