Het Genootschap

Het Multatuli Genootschap werd in 1910 opgericht om het werk en de ideeën van Multatuli in de belangstelling te houden. Het Genootschap is nauw verbonden met Stichting Multatuli Huis. Het ontplooit diverse activiteiten, zoals tweemaal per jaar een bijeenkomst waar sprekers van naam hun mening geven over Multatuli en zijn werk, de context waarin Multatuli leefde en werkte of zijn betekenis voor onze tijd. Bovendien is het Genootschap betrokken bij het organiseren van lezingen, discussieavonden en publicaties en is het uitgever van het Jaarboek Multatuli.

Steun ons!

Steun het Multatuli Huis en klik hier om u aan te melden voor het Multatuli Genootschap.

6 oktober Max Havelaaracademie 2012


Zaterdag 6 oktober vond de Max Havelaar Toesprakenacademie voor scholieren plaats, georganiseerd door de Max Havelaaaracademie, de Universiteit Leiden en het Multatuli Genootschap/Huis.

Max Havelaar hield één van de beroemdste toespraken uit de Nederlandse geschiedenis. Wat zou Multatuli de sprekers in opleiding hebben geadviseerd om te doen? De gehele dag stond in het teken van de vele uiteenlopende aspecten van het speechen. 150 Leerlingen kozen eerst drie colleges uit en gingen daarna zelf aan de slag. Ze hebben een hoop lol gehad en veel geleerd.

In 2013 zal de dag net als in 2011 weer de vorm hebben van een toernooi. De beoogde locatie is de Eerste of Tweede Kamer in Den Haag. Houd deze en de website van de Max Havelaaracademie in de gaten om je op tijd aan te melden!

Lees meer...

Wat zouden we moeten doen in de eerste en laatste minuten van een toespraak? Hoe zorgen we ervoor dat onze boodschap mee naar huis wordt genomen? Welke rol kan humor spelen? Hoe verhoudt de stijl van Wilders zich tot die van andere kamerleden? Wat is het belang van framing, bijvoorbeeld in de Nederlandse en Amerikaanse verkiezingsstrijd?

Na drie colleges – gegeven door universitaire docenten en andere speech- en communicatieprofessionals – brengen de leerlingen de vergaarde kennis in de praktijk door in tweetallen ter plaatse een speech te schrijven en op te voeren. De dag wordt afgesloten met een uitgebreid college van prof. dr. Jaap de Jong, retoricaspecialist van de Universiteit Leiden. Bovendien krijgen de meest welbespraakte leerlingen de kans om hun toespraak voor een volle collegezaal voor te dragen. Leerlingen met talent voor toespraken of een grote interesse in het gesproken woord maken deze dag op een leuke en afwisselende manier kennis met de universitaire benadering van het speechen. Maar ook voor hun begeleiders zal het verre van een verloren dag zijn: de verschillende colleges en de aanwezigheid van collega's en vakgenoten kunnen een inspiratie vormen voor de lessen spreekvaardigheid.

De dag wordt mogelijk gemaakt door de Max Havelaaracademie, de Stichting Max Havelaar, het Multatuli Genootschap & Multatuli Huis.

Meer informatie: www.maxhavelaaracademie.nl

Toon minder...