Woensdagavond 20 november

Vertalers Max Havelaar bij Atheneum


Woensdag 20 november vanaf 19.30 spreken de bekroonde vertalers Ina Rilke en David McKay bij Athenaeum Boekhandel & Nieuwscentrum over hun nieuwe Engelse vertaling van Multatuli's Max Havelaar.  Be there!

Ina Rilke studeerde vertaalwetenschap en vertaalde eerder W.F. Hermans, Cees Nooteboom, Erwin Mortier, Sijie Dai en Hella Haasse. Ze lichtte voor ons haar vertaling van Louis Couperus' Eline Vere toe. Kijk voor meer informatie op haar website inarilke.com.

David McKay studeerde filosofie en linguïstiek en werkt sinds 1998 als freelance vertaler van voornamelijk literair proza en non-fictie, onder anderen Geert Buelens, Jan Brokken, Daniëlle Hermans en J.J. Slauerhoff. Hij lichtte voor ons zijn vertaling van Stefan Hertmans' Oorlog en terpentijn toe. Kijk voor meer informatie op zijn website.

'Poëzie is wellust'

MUSEUMNACHT IN HET MULTATULI HUIS

Het was weer een drukbezochte avond tijdens Museumnacht, waarin de grenzen van het fatsoen weer eens werden opgezocht. Na het casiono van vorig jaar had het Multatuli Museum nu een nog uitdagender metamorfoze ondergaan. Het wordt in de lessen literatuur op school (voor zover die er nog zijn) vast niet onderwezen, maar Multatuli heeft behalve de Max Havelaar ook menige dubbelzinnige tekst geschreven. Bezoekers werden getrakteerd op pikante citaten: 'Geen poëzie zonder wellust. En meer nog, zonder wellust geen schoonheidsgevoel, geen schepping op 't gebied van geest of gemoed.' Er hingen bijpassende naakten aan de muur van kunstenaars als Harry van Kruiningen en de Duitse Fidus die Multatuli namelijk goed gelezen en geïnterpreteerd hebben. Beneden bracht Simon Mulder, voordrachtskunstenaar van het gezelschap 'Feest der Poëzie', enkele langere pikante teksten ten gehore, bijvoorbeeld over de portier Slenterman die de dames van lichte zeden moest tegenhouden. Of over meisjes 'wier lusten worden verkracht door de brave zeden' waarna ze 'als loon voor hun braafheid mogen trouwen met 'deze of gene lummel, om zijn eerwaard geslacht aan de gang te houden'. Boven gaven studenten Nederlands van de UvA een rondleiding over de amoreuze escapades van Eduard Douwes Dekker. 

mecenassen aller landen...

In juni lanceerde het Multatuli Genootschap een crowdfundingscampagne voor het jubileum '200 jaar Multatuli in 2020'. Hoofdoel is een ultramoderne website waarop zijn hele oeuvre, de volledige correspondentie, de handschriften, de complete iconografie, secundaire literatuur, archivalia, documenten over zijn persoon en het beschikbare beeldmateriaal optimaal wordt ontsloten en in samenhang wordt gepubliceerd. Gulle gevers ontvangen... 

Lees meer...

binnenkort het boekje 'Bedelbrieven voor Multatuli' waarin Elsbeth Etty ons op smeuïge citaten trakteert uit de Multatuli-annalen. Rijk geïllustreerd met jubileumaffiches uit de afgelopen eeuw. We zijn inmiddels aardig op weg naar de 300.000 euro maar we kunnen nog wel enkele tienduizenden gebruiken. Bent u al Multatuli-Mecenas? Lees meer op http://multatuli-museum.nl/multatulijaar2020-steun100euro

Toon minder...

Two Rebels with a cause
Multatuli en Van Kruiningen t/m januari 2020

feb 2019 - Bezoek de tentoonstelling 'Two rebels with a cause. Harry van Kruiningen en Multatuli in het Multatuli Huis. De maatschappelijk bevlogen graficus Van Kruiningen was actief voor de Communistische Partij Nederland en hij was zeer geïnspireerd door Multatuli. Te zien zijn de fantastische etsen die Van Kruiningen ca 1971 gemaakt heeft bij Multatuli's…

Lees meer...

 Minnebrieven. Multatuli gaat in dit werk voort op de koloniale zaak maar introduceert ook thema's als religiekritiek en vrouwenemancipatie. De brieven zijn raamvertellingen waarin hij parabels en andere tekstsoorten verwerkte: pareltjes, met veel gebruik van fantasie, waar een kunstenaar als Van Kruiningen zijn verbeeldingskracht naar hartelust op kon loslaten. In bijgaand boekje dat op de tentoonstelling te bekijken en te koop is, staan fragmenten van alle etsen afgebeeld met telkens het bijbehorende citaat uit Minnebrieven. De tentoonstelling is een samenwerking van het Multatuli Huis met de Stichting Harry van Kruiningen. Leden van het Multatuli Genootschap en donateurs van de Stichting Harry van Kruiningen zijn hierbij van harte uitgenodigd voor de opening op 22 maart. Meldt u zich aan via info@multatuli-museum.nl

Toon minder...

Aanwinst: jugendstil herdenkingsaffiche 1920


Weer een aanwinst voor het Multatuli Huis: een Jugendstil affiche door André Vlaanderen. De werktekening hing al in de stijlkamer. Het affiche dat nu is aangeschaft ondescheidt zich met het jubileumprogramma van 1920 dat in een prachtige, uitgekiende typografie is weergegeven. De aanwinst zal in 2020 te zien zijn op de tentoonstelling 'Jubeljaren voor Multatuli' met allerlei Multatuli-herdenkingsaffiches uit de 20e eeuw. Kom kijken!

 

droeg MULTATULI een bril?

Multatuli droeg een bril. Dat blijkt althans uit het Politieblad 1866, dat het Multatuli Huis onlangs verworven heeft. Daarin staat de veroordeling van 'Multatulie' vermeld voor een akkefietje in een theater aan de Amsterdamse Nes. De schrijver had een klap verkocht aan een toeschouwer omdat die een actrice belachelijk had gemaakt. Het Politieblad geeft ook zijn signalement:
'1012. BOS, Gerardus, laatst wonende te Amsterdam. 1013. DEKKER, Eduard Douwes, ook wel genaamd MULTATULIE, lang 1.72 el, aangezigt schraal, voorhoofd hoog, haar en wenkbr. blond, oogen blaauw, kin rond; draagt een bril. Deze 2 zijn door dezelfde regtbank, ter zake van mishandeling, ieder tot 15 dagen eenzame opsluiting veroordeeld.' Zoals bekend is... 

Lees meer...

Multatuli wel even op de rechtbank verschenen maar er weer vandoor gegaan toen de zitting te lang op zich liet wachten. Hij is bij verstek veroordeeld tot vijftien dagen celstraf en twee keer een boete van acht gulden. Die straf heeft hij nooit uitgezeten omdat hij er pas van hoorde toen hij al in Duitsland zat, waar hij al heen zou gaan.

Toon minder...

200 jaar Multatuli in 2020!


In 2020 vieren we Douwes Dekker alias Multatuli's 200e geboortejaar. Het bestuur van het Multatuli Genootschap en Huis smeedt plannen voor een grootscheepse viering. Iedereen wordt uitgenodigd om met zijn of haar organisatie ook vorm te geven aan dit jubileum. We houden ons aanbevolen voor samenwerking of als sparringpartner.

multatuli T-Shirt

'Van de maan af gezien, zyn we allen even groot' 
Multatuli, Idee 155

Steun het Multatuli Huis! Kom het Multatuli-T-shirt kopen of bestel via info@multatuli-huis.nl

Lees meer...

Maten S, M, L, XL, XXL
Prijs: 26 euro  - 
Kleur: Stevig marineblauw shirt. 
Het hele Idee 155 luidt...: 'Van de maan afgezien, zyn we allen even groot. Voor een weter zou er geen verschil merkbaar zyn tussen de kennis van een kind, en van den wysgeer die 't meest en 't zuiverst gedacht heeft.' Uit: Ideën, eerste bundel  (Volledig Werk boek II - p. 382)

Toon minder...


Beeldig Boekje met etsen en Multatuli-citaten

mei 2019 - Bij de tentoonstelling van de etsen van Harry van Kruiningen bij Multatuli's 'Minnebrieven' is een beeldig boekje verschenen. Zo kunt u of uw familie en vrienden kennismaken met de prachtige etsen en de verrassende, nog veel te onbekende citaten uit 

Lees meer...

Minnebrieven. De tentoonstelling is tot 20 oktober te zien in het Multatuli Huis. Kom langs of mail naar info@multatuli-museum.nl en dan sturen we het op. Het is 12,50 ex. verzendkosten.

Toon minder...

Lente: 'dan gaan wij samen kuieren' - BOEK HIER

Wandelingen op 19 mei, 16 juni, 21 juli, 18 aug 2019 om 11.30 bij genoeg aanmeldingen. Andere dagen ook als bedrijfsuitje te boeken.

U wandelt u met uw

Lees meer...

collega's of familie van het ene museum naar het andere dwars door de prachtige Jordaan. Laat de pianola spelen, oefen de befaamde zwembadpas van Kees de jongen en leer oreren in de geest van Multatuli! Voor een bezoek aan alle drie de musea, inclusief wandeling door de Jordaan met gids rekenen we Euro 20,00 per persoon. Inclusief koffie, koek en toebehoren komt het op 20,00 per persoon (kinderen 10,00). Maximaal 15 mensen per groep (twee groepen mogelijk). Tijd: 11.30 - 15.30 uur

Aanmeldingen voor deze wandeling met vermelding van uw telefoonnummer bij Bernard Kruithof info@theothijssenmuseum.nl o.v.v. wandeling langs drie kleine musea. Aanmelden kan ook eenvoudig hier op de Geelvinck-pianola site.


Multatuli Huis
'Van de maan af gezien, zijn allemaal gelijk' n het geboortehuisje van Eduard Douwes Dekker alias Multatuli (1820-1887) hoort u hoe hij met zijn roman Max Havelaar in een klap wereldberoemd werd en wat hij nog meer voor moderne ideeën had. Zijn geest waart rond in het Multatuli Huis… Hier hoort u zijn pendule tikken. U vindt er o.a. zijn bureau met zijn handschrift en de beroemde sofa waarop hij stierf.

Pianola Museum
Hier reist u 100 jaar terug in de tijd. U krijgt informatie over de geschiedenis en de werking van de pianola's en reproductiepiano's die als vanzelf kunnen spelen.

Theo Thijssen Museum
De Amsterdamse schrijver Theo Thijssen (1879-1943) is vooral bekend als auteur van de roman Kees de jongen. Daarnaast was hij vakbondsman, onderwijzer en politicus, waardoor u ook veel te weten over sociale geschiedenis van Amsterdam.

Toon minder...

Kinderspeurtocht

mei 2019 - Komt u ook eens met uw kinderen of kleinkinderen naar het Multatuli Museum? We hebben sindskort een spannende speurtocht voor 8-12 jaar. En een miniversie voor 5-7-jarigen. 'Vroeger heette dit land Nederlands-Oost-Indië'. Hoe heette de hoofdstad in de tijd van Multatuli? Dat wordt nog eens een leuk en leerzaam kinderpartijtje... De limonade staat klaar. De eerste proefkonijnen hebben de speurtocht gedaan. Yvo uit Almere heeft er zeker wat 

Lees meer...

van opgestoken. Want later, onderweg met zijn ouders, herkende hij op een gebouw Multatuli's Idee 155: 'Van de maan af gezien, zijn we allen even groot'. Prompt reciteerde hij ook even idee 451: 'Niemand weet het. En zij die het denken te weten zijn het onderling niet eens'. En hij vertoont zowaar Multatuliaanse trekjes. Wat hem betreft kan school hem gestolen worden, net zoals de jonge Douwes Dekker, die vervroegd van school ging.

Toon minder...

Turkse Max Havelaar verworven


mei 2019 - Abdelkader Benali tweette er al over: 'De Max Havelaar van Multatuli is naar het Turks vertaald (2015). Cover lijkt op advertentie voor Max Havelaar-koffie. Cool." Nu hebben we hem dan eindelijk aan de collectie van het Multatuli Huis toegevoegd: de Turkse vertaling van de Max Havelaar! Zomaar gekregen van

Lees meer...

een gulle gever. Het is de 33e taal waarin de Havelaar vertaald is. Elk land heeft weer zijn eigen aanleiding om 'm over te zetten. De Japanse Havelaar uit 1942 is in WO II als propaganda gebruikt tegen de Nederlanders in Nederlands-Indië. In Spanje trok De Havelaar de aandacht van de anarchisten. Max Havelaar was in Oost-Europese landen een held onder communisten omdat hij opkwam tegen de Westerse dominantie. En waarom is de Turkse vertaling gemaakt? Helaas, dat weten we nog niet. Leest u Turks of kent u iemand die voor ons het voorwoord wil lezen? Laat weten via info@multatuli-museum.nl

We kijken er ook naar uit om de nieuwe Engelse Havelaar aan onze collectie toe te voegen. De vertaling van de hand van Ina Rilke en David McKay is gepresenteerd en was in maart een maand lang welkomstgeschenk bij de New York Book Club.

Toon minder...

bestel een multatuli-Notitieboek

2016 - Op zoek naar een mooi cadeautje? Bestel dit prachtige en praktische Multatuli-notitieboek (A5, 11 euro excl. verzendkosten) via info@multatuli-museum.nl.
Rara van welke editie van de Max Havelaar is dit de kaft?

Multatuli-T-shirt

'Niemand weet het. En zij die beweren het te weten zijn het onderling niet eens.'
Multatuli, Idee 415

Steun het Multatuli Huis! Kom het Multatuli-T-shirt kopen of bestel via info@multatuli-huis.nl

Maten S, M, L, XL, XXL
Prijs: 25 euro

Vormgeving:  Studio Gert Jonker
Kleur: Stevig khaki shirt van 205 grams katoen
Beschrijving: het  zijn de laatste regels van Idee 415 uit 'de vyfde, door den auteur herziene druk' uit 1872 van de Ideen van Multatuli, verschenen bij G.L. Funke te Amsterdam.

                                                                                             Lees het hele idee 415

Lees meer...

            

Toon minder...

Speuren bij Multatuli thuis

Kinderen van 7 tot 12 jaar


april 2019 - Kom met oma, opa, papa of mama naar het huisje waarin Multatuli geboren is. Daar vind je zijn stoel, zijn bureau en de spelletjes die Multatuli leuk vond om te spelen. Ook kom je te weten waarom hij zo beroemd geworden is. Je krijgt allemaal vragen over wat je ziet. Als je alle antwoorden goed hebt, krijg je een Multatulidiploma.

...  11.30 - 15.30: wandeling naar DRIE KLEINE MUSEA - Boek hier

Andere dagen ook als bedrijfsuitje te boeken


2018 - Laat u verrassen door drie kleine musea in en rond de Jordaan, het Multatuli Huis, het Geelvink Pianola Museum, het Theo Thijssen Museum: een groepsarrangement voor een onvergetelijk cultureel uitje. Onder leiding van een deskundige en enthousiaste gids (deze keer Bernard Kruithof met 

Lees meer...

 Bernard Kruithof met Mariette Wijnen) wandelt u met uw collega's of familie van het ene museum naar het andere dwars door de prachtige Jordaan. Laat de pianola spelen, oefen de befaamde zwembadpas van Kees de jongen en leer oreren in de geest van Multatuli! Voor een bezoek aan alle drie de musea, inclusief wandeling door de Jordaan met gids rekenen we Euro 20,00 per persoon. Inclusief koffie, taart en toebehoren komt het op 20,00 per persoon (kinderen 10,00). Maximaal 15 mensen per groep (twee groepen mogelijk). Tijd: 11.30 - 15.30 uur

Aanmeldingen voor deze wandeling met vermelding van uw telefoonnummer bij Bernard Kruithof info@theothijssenmuseum.nl o.v.v. wandeling langs drie kleine musea. Aanmelden kan ook eenvoudig hier op de Geelvinck-pianola site.

Multatuli Huis

'Van de maan af gezien, zijn allemaal gelijk' n het geboortehuisje van Eduard Douwes Dekker alias Multatuli (1820-1887) hoort u hoe hij met zijn roman Max Havelaar in een klap wereldberoemd werd en wat hij nog meer voor moderne ideeën had. Zijn geest waart rond in het Multatuli Huis… Hier hoort u zijn pendule tikken. U vindt er o.a. zijn bureau met zijn handschrift en de beroemde sofa waarop hij stierf.

Pianola Museum

Hier reist u 100 jaar terug in de tijd. U krijgt informatie over de geschiedenis en de werking van de pianola's en reproductiepiano's die als vanzelf kunnen spelen. 

Theo Thijssen Museum

De Amsterdamse schrijver Theo Thijssen (1879-1943) is vooral bekend als auteur van de roman Kees de jongen. Daarnaast was hij vakbondsman, onderwijzer en politicus, waardoor u ook veel te weten over sociale geschiedenis van Amsterdam. 

Toon minder...

Multatuli, de gambler: nog t/m 10 maart!

tentoonstelling Multatuli Huis

15 oktober 2018 t/m 10 maart 2019


2018 - Tot en met 3 maart 2019 kunt u in het Multatuli Huis de tentoonstelling 'Multatuli, de gambler' bekijken. Ontdek Multatuli op de prachtige kleurenprent van het casino in Wiesbaden, die naar het leven getekend is omstreeks 1870. Daarop zijn verscheidene 'vrouwspersonen' te zien 'die zich beroepshalve moeite geven om in 't oog te vallen' en de heren onder hun kin te kietelen.

Behalve verslingerd aan het schrijven was Multatuli

Lees meer...

verslaafd aan de roulette. Hij probeerde zijn theorieën om te winnen uit aan de keukentafel met zijn zoon als croupier. De grote klapper moest en zal hij ooit maken…, wat nooit gebeurde.

In Multatuli's tijd kwamen de casino's op in Europa. Een levendig publiek debat over de kwade invloeden volgde. Volgens sommigen lag de vijver bij het Kurhaus in Wiesbaden bezaaid met lijken van mensen die zelfmoord hadden gepleegd nadat zij groot verlies hadden geleden in het casino. Multatuli nam gretig deel aan de discussie wat resulteerde in zijn 'Miljoenenstudiën':  een amusante reeks columnachtige teksten waarin hij behalve het gokken nog veel meer alledaagse fenomenen becommentarieerde.

Wat valt er te zien? U kunt een handleiding voor de roulette bewonderen uit 1858: 'Een handleiding om dit spel zoo te spelen dat men zeker winnen moet'. Waarschijnlijk is vooral de auteur hier rijk van geworden. Multatuli gebruikte een afbeelding uit deze handleiding voor zijn Miljoenenstudieën. Hij is vertaald 'uit het hoogduitsch'. Zoals wij nu door Amerika beïnvloed worden, gebeurde dat in de negentiende eeuw door de Duitse cultuur. Ook het toneelstuk van W.A. Iffland 'De Speler' is uit het Duits vertaald en had in Nederland een ongekend succes.
Er hangt verder een prachtige kleurenprent van het interieur van het casino in Wiesbaden omstreeks 1870 die naar het leven getekend is. Het lijkt wel alsof daarop Multatuli te zien is. Ook de grootmoeder uit Dostojevski's roman 'De speler', madame Kisseleva, die werkelijk bestond en het gehele familiekapitaal erdoor joeg in de Duitse gokhuizen, lijkt daar aan de roulettetafel te zitten. Ze was een beroemdheid en ook Multatuli beschrijft haar in zijn boek. U kunt allerlei fragmenten lezen uit zijn Miljoenenstudiën, waarvan al enkele decennia geen moderne editie meer van te krijgen is.
De tentoonstelling is gemaakt door Maartje van der Meule, masterstudent Art History of the Low Countries aan de Universiteit Utrecht.

Toon minder...

2 maart Symposium Multatuli Genootschap


feb 2019 - Op Multatuli's 199e verjaardag en in aanloop tot het grote Multatuli-jubileum in 2020 organiseert het Multatuli Genootschap een symposium over onze herinneringscultuur. Drie sprekers laten hun licht

Lees meer...

schijnen over de manier waarop wij Nederlands-Indië en Multatuli gedenken. Lisanne Snelders zal vertellen over de centrale positie die de Max Havelaar tot op heden inneemt in de herinnering aan Nederlands-Indië en welk perspectief op de koloniale tijd daarmee dominant is geworden in vergelijking met andere. Dik van der Meulen zoomt in op het Multatuli-jubileum in 1910 en Elsbeth Etty op dat in 1987.

Voorafgaand aan de lezingen houdt het Multatuli Genootschap haar algemene ledenvergadering.

Programma

14.00-14.45 Algemene Ledenvergadering Multatuli Genootschap
14.45-15.15 Lisanne Snelders de centrale positie van de Max Havelaar
Pauze met koffie en thee
15.30-16.00 Dik van der Meulen over het Multatuli-jubileum van 1910
16.00-16.30 Elsbeth Etty over het Multatuli-jubileum van 1987

Introducées en belangstellenden zijn van harte welkom.

Locatie: Doelenzaal in de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam.

Toon minder...

7 maart 20.00 uur - Multatuli's in de Baliefeb 2019 - In de Balie vindt op 7 maart een symposium plaats over rebelse schrijvers. De vraag 'Wie zijn onze Multatuli's?' staat centraal. Literatuurcriticus Elsbeth Etty, schrijver Vamba Sherif, schrijfster Maartje Wortel en biograaf van Eduard Douwes Dekker, Dik van der Meulen, gaan opzoek naar de rol van schrijvers van nu in het publieke debat. Zangeres Aafke Romeijn zorgt voor muzikale reuring. Hier kun je een kaartje kopen.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de email nieuwsbrief. Deze verschijnt ongeveer vier keer per jaar.

Multatuli zoekt een Zürcher


Het Multatuli Huis kan weer even blijven bestaan. Een Mecenas van het kaliber Johannes Zürcher is nog niet opgestaan, maar er zijn veel gulle donaties van particulieren binnengekomen op rekening 4841171. Ook de verkoop van het Multatuli-T-shirt levert een mooie bijdrage. Multatuli dankt u voor dit huldeblijk! Maar is natuurlijk nog lang niet tevreden...

Ook Zürcher moest het destijds ontgelden. Multatuli liet in zijn brieven niet erg merken dat hij zijn Duitse vriend, bewonderaar en Mecenas

Lees meer...

dankbaar was. Hij had in 1880 een enorme villa van hem gekregen in Nieder-Ingelhgeim met een prachtig uitzicht over de Rijn en ommelanden. Over Johannes Zürcher doen veel geruchten de ronde maar feit is dat hij rijk was. Hij was van alles: leraar, kunstenaar, kunsthistoricus, geleerde en iemand met een onwaarschijnlijke talenknobbel. Maar bovenal was hij zeer rijk. Hij zei tegen Multatuli: "Dat huis dat te Ingelheim aangaat, koop dat maar". "Mooie grapppen", antwoordde Multatuli, "ik heb geen geld." Zürcher zei toen: "O, dat heb ik wel. En ik zal 't u zenden zoodra ge 't noodig hebt."
Ook heeft Multatuli met een extra geldbedrag van Zürcher allerlei schulden kunnen aflossen. Door de verbouwing van de villa die Multatuli nodig achtte - er zat bijvoorbeeld 'niet eens' 'een plé' in - kreeg hij er echter toch weer een schuld bij...

[Bron: Dik van der Meulen, Multatuli. Leven en werk van Eduard Douwes Dekker, in het museum te koop]

Toon minder...